Mała Italia w sercu Kłodzka. Znasz Osteria Vulcano Buono?

Przekraczając próg Osteria Vulcano Buono, od samego początku przenosimy się w słoneczne rejony Neapolu. Uśmiechnięte twarze obsługi i ciepłe usposobienie właściciela sprawia, że od razu można poczuć się swojsko, a zapach świeżych ziół dodaje pewności, że jedzenie będzie bardzo dobre. Śmiało można napisać, że restauracja znajdująca się przy ulicy Daszyńskiego w Kłodzku, to taka mała Italia.
 Damian Bednarz

Powstała w 2016 roku jako pierwsza i jedyna w regionie, prawdziwa włoska kuchnia. Jej właścicielem jest pochodzący z okolic Neapolu Emanuele Guarnieri. Do Polski trafił dzięki swojemu koledze, z którym postanowił otworzyć wspólną restaurację we Wrocławiu.
Kiedy przyjechałem pierwszy raz do Polski, była tu zima. Na termometrach było minus 13 stopni. Na szczęście jestem z tych, co się szybko dostosowują do nowej sytuacji - wspomina swój pierwszy raz w Polsce, Emenuele Guarnieri. Dodaje także, że jego pierwsze wrażenie w naszym kraju nieco odbiegało od tego, co mówi się o Polakach we Włoszech. I to odbiegało pozytywnie!

Kiedy wspólny biznes upadł, zdecydował się samemu otworzyć restaurację. I tak właśnie trafił do Kłodzka. Obecny lokal znalazła ówczesna żona Emenuela, która pochodzi z tych rejonów. Jak wspomina Emenuele, kiedy zobaczył lokal, zakochał się w nim od pierwszego wejrzenia.

Co ciekawe, większość produktów, z których przygotowywane są potrawy w Osteria Vulcano Buono, sprowadzanych jest bezpośrednio z Włoch, z regionu Kampanii, skąd pochodzi Emanuele. I właśnie te produkty są kluczem do tego, że jedzenie ma swój niepowtarzalny smak. Ze słonecznej Italii przyjeżdża do nas chociażby mozzarella z mleka bawolicy, która ma swoje korzenie w rodzinnym mieście Emenuela, Battipaglii. Stamtąd też przyjeżdżają oliwy, a także makaron, który wytwarzany jest w małej, rodzinnej firmie.
Niektórych produktów nie można kupić w Polsce. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy się zamawiać je we Włoszech -mówi Emanuele Guarnieri. Każdy, kto przyjdzie do Osteria Vulcano Buono, może spróbować także włoskiego piwa, wody czy soków. Vulcano Buono po włosku oznacza „dobry wulkan” i tak śmiało można nazwać właściciela restauracji.

Oprócz makaronu, można tam zjeść oczywiście tradycyjną, podawaną na chrupiącym cieście, włoską pizzę, a także schab, który jest podawany nieco inaczej niż ten, który zjeść można w niedzielny obiad. Jednak pamiętajcie, żeby w tej restauracji nie prosić o sos czosnkowy ani ketchup. Zamiast tego pizzę polać możecie oliwą. Jest to ciekawe urozmaicenie, które jeszcze bardziej pozwala wczuć się we włoski klimat.

DAB

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3