Domowy mazurek z kremem tahini na Wielkanoc. Sekret smaku tkwi w solonym karmelu. Wypróbuj przepis na obłędny deser

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Poszukiwacze niecodziennych smaków z pewnością będą zachwyceni mazurkiem z kremem tahini i solonym karmelem.
Poszukiwacze niecodziennych smaków z pewnością będą zachwyceni mazurkiem z kremem tahini i solonym karmelem. Getty Images/iko636/zdjęcie ilustracyjne
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć kruchego mazurka. Ile domowych cukierników, tyle pomysłów na przygotowanie tradycyjnego ciasta. Tym razem proponujemy wypiek dla prawdziwych smakoszy. Idealne połączenie klasyki z nowoczesnym podejściem do tworzenia niezapomnianych smaków. Wypróbuj przepis na mazurka z kremem tahini i solonym karmelem.

W skrócie

Większość rodzin ma swój ulubiony przepis na domowego mazurka. Jednak można urozmaicić tradycyjne przysmaki dodatkiem orientalnej pasty sezamowej tahini i użyciem słonego karmelu. Wystarczy zagnieść kruche ciasto na spód mazurka, ułożyć na gęsty krem na bazie mascarpone, a wierzch ozdobić własnoręcznie przygotowanym słonym karmelem. Można także sięgnąć po dobrej jakości kajmak w puszce, który pomoże przyspieszyć pracę nad smakołykiem. To idealny deser dla smakoszy poszukujących rozkoszy podniebienia.

reklama

Mazurek z kremem tahini i solonym karmelem – przepis na deser

Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Spód:

  • 170 g mąki pszennej tortowej,
  • 80 g mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g masła Łaciate,
  • 50 g cukru,
  • 1 jajko.

Krem tahini:

  • 250 g mascarpone Mlekpol,
  • 4 łyżki tahini (pasty sezamowej).

Solony karmel:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki wody,
  • 4 łyżki śmietanki UHT Łaciata 30 procent,
  • 1 łyżka masła Łaciate,
  • 1 duża szczypta soli.

Dekoracja:

  • 50 g uprażonych migdałów w płatkach

Jak zrobić mazurek z kremem tahini i solonym karmelem?

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj suche składniki.
  2. Dodaj pokrojone na kawałki, zimne masło i przy pomocy noża mieszaj, aż do momentu uzyskania drobnej kruszonki.
  3. Dodaj jajko i miksuj połączyć z resztą składników.
  4. Z ciasta uformuj kulę, delikatnie spłaszcz, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  5. Po tym czasie ciasto włóż między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj tak, aby placek był delikatnie większy od blaszki, której użyjesz.
  6. Następnie przenieś ciasto na blaszkę (zostaw dolny arkusz papieru do pieczenia). Boki ciasta uformuj w centymetrowy rant.
  7. Spód ciasta podziuraw widelcem i wstaw do lodówki na 15 minut.
  8. Piekarnik rozgrzej do 160°C. Wstaw ciasto i piecz na złoty kolor, około 35 minut.
  9. Spód na mazurka wyjmij i odstaw do wystudzenia.
  10. Do miski włóż serek mascarpone i pastę sezamową tahini.
  11. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem przez minutę.
  12. Masę rozsmaruj na wystudzonym spodzie z kruchego ciasta.
  13. Do garnka wsyp cukier i wlej wodę.
  14. Zagotuj, zmniejsz moc palnika i gotuj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  15. Następnie gotuj jeszcze 4 minuty, aż cukier zmieni kolor na bursztynowy.
  16. Karmel zestaw z palnika i dodaj masło.
  17. Wlej śmietankę i wymieszaj.
  18. Sos karmelowy posól i przestudź w garnku.
  19. Domowy solony karmel rozprowadź po mazurku z kremem tahini.
  20. Na koniec mazurek z kremem tahini i solonym karmelem udekoruj migdałami.
  21. Gotowe ciasto schłodź przez 5 godzin w lodówce.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz więcej tematów kulinarnych w serwisie Strona Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Domowy mazurek z kremem tahini na Wielkanoc. Sekret smaku tkwi w solonym karmelu. Wypróbuj przepis na obłędny deser - Strona Kuchni

Wróć na bystrzycaklodzka.naszemiasto.pl Nasze Miasto