Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Bystrzycy Kłodzkiej?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska wykonywa jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Zajmuje to od 24 do 48 godzin. Do wyrobu używa się odrobiny drożdży, wody, mąki. Placki formuje się w taki sposób, żeby wypchnąć powietrze na boki, przez co po wypieku są one bardziej puszyste. Przy wyrabianiu trzeba pamiętać, aby grubość ciasta nie miała więcej niż 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.
Dodatki, jakie na niej spotkamy to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. W celu dopełnienia smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.
Możesz ją znaleźć w pizzeriach w Bystrzycy Kłodzkiej. Warto dodać, że ten rodzaj pizzy został wpisany w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.
To warto wiedzieć
Pizza amerykańska
Pizza amerykańska czerpie z oryginalnej włoskiej pizzy w jakimś stopniu, jednak znacząco różni się od niej. Posiada ona grubsze ciasto, także wyrabiane ręcznie. W tym celu wykorzystuje się sól, drożdże, wodę i wysokoglutenową mąkę. Ma ona dużo dodatków, natomiast za podstawę służy słodki, pomidorowy sos. Znajdziemy tam również mięso, np. szynka, kurczak, pepperoni, salami. A warzywa, jakie na niej występują to kukurydza, pieczarki, papryka. Obecny tu ananas to typowo amerykański dodatek.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Bystrzycy Kłodzkiej, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Bystrzycy Kłodzkiej
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Pizza i jej historia
Historia pizzy zaczęła się oczywiście w Neapolu i sięga XVIII wieku. W tamtych czasach powstały pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Jego następca przeniósł przysmak na dwór.
Legenda głosi, iż pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni przyrządził jej nowe danie, pizzę z mozzarellą. Królowa była nią zachwycona i zaczęto ją tak nazywać.
Popularność tego dania obecna była jedynie w granicach Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku została założona w 1905 roku. W innych regionach Włoch do mody pizza wkroczyła dopiero po II wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przywieziono pomysł powstania pierwszej pizzerii w Polsce.
Obecnie to popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Bystrzycy Kłodzkiej. Jeśli nie, to wybierz z katalogu jedną z nich i przekonaj się, czy warto polecić ją innym.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?