MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Popularna kanapka w okresie jesienno-zimowym kusi niejednego...
fot. rez_art/123rf

Burger Drwala, pizza, frytki, a może kebab? Teraz możesz jeść je bez wyrzutów sumienia! Wypróbuj przepisy na ich zdrowszą fit wersję

Burger Drwala

Popularna kanapka w okresie jesienno-zimowym kusi niejednego miłośnika dań typu fast food. Składa się przede wszystkim z bułki, smażonego mięsa wołowego, panierowanego i smażonego sera, boczku, tłustych sosów oraz niewielkiej ilości warzyw.

Według danych producenta, jedna kanapka wazy ok. 320 g i dostarcza aż 894 kcal, czyli prawie 50 proc. dziennego zapotrzebowania na energię dla przeciętnego człowieka. Porcja zawiera również 51 g tłuszczy, z czego 20 g stanowią niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe! Dodatkowo jedna kanapka jest źródłem 39 g białka, 4 g błonnika oraz 4 g soli.

Wersja z podwójnym kotletem zawiera 68 g tłuszczu, co stanowi prawie 100 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik!

Warto zastąpić ją domową wersją z pieczoną piersią kurczaka, z dużą ilością warzyw i sosem na bazie jogurtu naturalnego. Taka kanapka w jednej porcji 320 g dostarczy ok. 400 kcal, 40 g białka, 8 g błonnika pokarmowego, 0,5 g soli i tylko 5 g tłuszczu!

Zobacz również

Wypadek z udziałem karetki w Lublinie. Osiem osób trafiło do szpitala

Wypadek z udziałem karetki w Lublinie. Osiem osób trafiło do szpitala

Dziewczęta SP Wierzchosławice i ZSP Brzesko w finale krajowym Pucharu Tymbarku

Dziewczęta SP Wierzchosławice i ZSP Brzesko w finale krajowym Pucharu Tymbarku

Polecamy

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Google będzie wiedziało o zhakowaniu twojego telefonu przed tobą

Google będzie wiedziało o zhakowaniu twojego telefonu przed tobą

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji