Celem funkcjonowania Stowarzyszenia „Kucharze bez granic” jest wszechstronna pomoc, a także m.in.:
- tworzenie i kształtowanie przestrzeni historyczno-kulturowej kuchni Polskiej i nie tylko,
- pomoc społeczna, w tym pomoc rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywanie szans tych rodzin i osób,
- działalność na rzecz integracji i reintegracji zawodowej i społecznej osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Dzieci i młodzież szkolna po zapoznaniu się z certyfikowanym kucharzem, pełni dobrych chęci poznania tajemnic naleśnikowych zabrali się do pracy. Jak widać na załączonych obrazkach, mali i duzi kucharze wyglądali profesjonalnie.
Zajęcia kulinarne zupełnie wciągnęły młodych uczestników. Podczas warsztatów największym zainteresowaniem cieszyło się przygotowanie ciasta naleśnikowego oraz przygotowanie musu owocowego. Co niektórzy, podczas smażenia odważyli się na tzw. podrzucanie placków. Najmłodszym pomagała pani bibliotekarka Ewa, która też nieźle gotuje.
Samodzielnie przygotowanie farszu serowego z dodatkiem rodzynek, cukru waniliowego, cynamonu i żółtek było bardzo smaczne. Natomiast rodzice z ogromną ciekawością podglądali swoje pociechy, bo przecież gotowanie od najmłodszych lat może skończyć się w kuchni MasterChefa, czego wszystkim życzymy.
Chętnych zapraszamy na kolejne odsłony kulinarnych przygód do bibliotek w Wojciechowicach, Wojborzu i Żelaźnie. Mamy nadzieję, że i tym razem sprawdzi się powiedzenie, że apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?