MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W licznych badaniach naukowych wykazano, że kurki zawierają...
fot. g-stockstudio/Getty Images

Oto 5 powodów, dla których warto jeść grzyby. Kurki na pasożyty i trawienie. Jajecznicę z kurkami mogą jeść nawet osoby z dną moczanową

Wspierają odrobaczanie organizmu i leczenie infekcji bakteryjnych

W licznych badaniach naukowych wykazano, że kurki zawierają hitinmannozę, czyli związek o silnym działaniu przeciwpasożytniczym – eksperci medycyny naturalnej sugerują, że to właśnie dzięki niej pieprznik jadalny bardzo rzadko jest robaczywy. Jednak związek ten jest wrażliwy na temperaturę powyżej 55 stopni, dlatego aby korzystać z jego cennych właściwości należy kurki suszyć w maksymalnie 50 stopniach, aż zrobią się suche i ciemne.

Dodatkowo wykazano, że pieprznik jadalny może wspomagać leczenie zakażeń bakteryjnych, wywołanych przez Bacillus cereus i Staphylococcus aureus.

Zobacz również

Noc muzeów w Ostrowieckim Browarze Kultury. Były gry, wystawy i pokaz laserów [FOTO]

Noc muzeów w Ostrowieckim Browarze Kultury. Były gry, wystawy i pokaz laserów [FOTO]

Śmiertelny wypadek na A4 koło Brzeska. Jezdnia zablokowana!

Śmiertelny wypadek na A4 koło Brzeska. Jezdnia zablokowana!

Polecamy

Nie jedz ryb z Bałtyku! W naszym morzu wykryto najbardziej toksyczny metal

Nie jedz ryb z Bałtyku! W naszym morzu wykryto najbardziej toksyczny metal

Mąż Anny Romantowskiej był gejem. Dzisiaj jest singielką z wyboru

Mąż Anny Romantowskiej był gejem. Dzisiaj jest singielką z wyboru

Jest zdrowszy niż oliwa z oliwek. Na serce, jelita i nerki. Wystarczy 1 łyżeczka

Jest zdrowszy niż oliwa z oliwek. Na serce, jelita i nerki. Wystarczy 1 łyżeczka