MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
10 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Młode ziemniaki z boczkiem i cebulą...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Pomysł na obiad. Przepisy na proste obiady z tego, co jest w domu. TOP 12 przepisów naszych Czytelników

Młode ziemniaki z boczkiem i cebulą

Składniki
10 średniej wielkości młodych ziemniaków
10 plastrów boczku
2 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
50 g masła
sól
pieprz

Wykonanie
Młode ziemniaki wyszorować, przełożyć do garnka i gotować na półtwardo w osolonej wodzie. Olej wymieszać z tymiankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą posmarować przestudzone ziemniaki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Ziemniaki obłożyć dookoła cebulą i zawinąć w plastry boczku.
Zawinięte ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć kawałki masła. Naczynie przykryć.
Ziemniaki piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie, aby boczek się zarumienił.
Przepis Katarzyny Jaworek

Zobacz również

Gdzie NIE jechać na wakacje? Tych miast unikaj, bo są naprawdę niebezpieczne!

Gdzie NIE jechać na wakacje? Tych miast unikaj, bo są naprawdę niebezpieczne!

Dożynki Królów Żyta powracają ze zdwojoną siłą! To będzie prawdziwa petarda

NOWE
Dożynki Królów Żyta powracają ze zdwojoną siłą! To będzie prawdziwa petarda

Polecamy

Masz raka i co dalej? Skorzystaj z darmowej pomocy

Masz raka i co dalej? Skorzystaj z darmowej pomocy

Sernik na zimno z jagodami i galaretką. Najlepsze ciasto na rodzinne spotkania latem

Sernik na zimno z jagodami i galaretką. Najlepsze ciasto na rodzinne spotkania latem

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik