Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek...
fot. rawpixel.com/freepik

To najgorsze produkty dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, jeśli nie chcesz chorować

Smażona żywność

Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek zwanych końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE). AGE powstają, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami podczas gotowania w wysokiej temperaturze (np. podczas smażenia). Jeśli ich poziom w organizmie jest zbyt wysoki, AGE mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń komórek.

Dieta bogata w AGE może zwiększać podatność na choroby i zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń takich jak zespół metaboliczny, niektóre nowotwory i choroby serca. Spożycie AGE można ograniczyć, zmniejszając ilość zjadanych frytek, chipsów czy smażonego mięsa (np. kurczaka, boczku, ryb).

Zobacz również

Plac przed dworcem w Skarżysku - Kamiennej otrzymał imię Jana Blocha [ZDJĘCIA]

Plac przed dworcem w Skarżysku - Kamiennej otrzymał imię Jana Blocha [ZDJĘCIA]

Kibice Hutnika Kraków zadowoleni. Warto było przyjść w sobotę na Suche Stawy

Kibice Hutnika Kraków zadowoleni. Warto było przyjść w sobotę na Suche Stawy

Polecamy

Grillowanie w tym roku może być tańsze niż rok temu! Zobacz, jak zaoszczędzić

Grillowanie w tym roku może być tańsze niż rok temu! Zobacz, jak zaoszczędzić

Netflix przestał działać na twoim telewizorze? Zobacz dlaczego

Netflix przestał działać na twoim telewizorze? Zobacz dlaczego

Samoopalacz zapewni piękną, brązową skórę bez zbędnego wysiłku. Jak go nakładać?

Samoopalacz zapewni piękną, brązową skórę bez zbędnego wysiłku. Jak go nakładać?