MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne...
fot. KamranAydinov/Freepik

Trujące warzywa w twojej kuchni. Nawet nie wiesz, że codziennie po nie sięgasz. Wśród nich szparagi, pietruszka i... ziemniaki!

Bakłażan

Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne dla ludzi glikoalkaloidy, w tym przypadku są to solamargina i solasonina. Ze względu na ich zawartość nie należy jeść go na surowo oraz spożywać jego zielonych części. Na szczęście w samym warzywie nie występują one w dużym stężeniu i mają stosunkowo bezpieczny poziom, a w czasie obróbki cieplnej spada on nawet o 37 proc.

Zobacz również

Pogoda na najbliższe dni. Ile wskażą termometry?

Pogoda na najbliższe dni. Ile wskażą termometry?

Pierwszy gol Polski na Euro 2024. Adam Buksa z główki!

Pierwszy gol Polski na Euro 2024. Adam Buksa z główki!

Polecamy

Nikt nie zgadnie, co dodaję do mojej pomidorówki. Wszyscy się zajadają

Nikt nie zgadnie, co dodaję do mojej pomidorówki. Wszyscy się zajadają

Polscy drwale idą po rekord! Polish Trophy Stihl Timbersports w Buku

Polscy drwale idą po rekord! Polish Trophy Stihl Timbersports w Buku

Seks jak trening? Zobacz, jak często musisz się kochać, żeby spalić 300 kalorii

Seks jak trening? Zobacz, jak często musisz się kochać, żeby spalić 300 kalorii