Uczennice Kłodzkiej Szkoły Przedsiębiorczości zakończyły praktyki zawodowe w Bolonii

Damian Bednarz
Uczennice Kłodzkiej Szkoły Przedsiębiorczości w Kłodzku w ramach projektu „Europejskie Kłodzko 3”, który jest realizowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) na zasadach programu Erasmus+, odbywały praktyki zawodowe we włoskiej Bolonii.

Z czternastoosobową grupą wyjechali jako opiekunowie Pan Artur Madejski i Pani Katarzyna Satława.
Uczennice kształcące się w zawodzie:
- technik ekonomista odbywały praktyki zawodowe w Centro Katia Bertasi oraz w AICS;
- technik organizacji reklamy pracowały w firmach takich, jak: Cittadinaza Attiva oraz Climarai Group;
- technik żywienia i usług gastronomicznych uczyły się zawodu w Ristorante Cesoia.

Po każdym tygodniu pracy grupa wyjeżdżała na kolejne wycieczki: do Riccione, do Florencji i do Wenecji.
Projekt „Europejskie Kłodzko 3” zakładał, że w sumie 28 uczniów klas technikum Kłodzkiej Szkoły Przedsiębiorczości weźmie udział w praktykach zawodowych za granicą. Zaplanowano dwie czterotygodniowe mobilności dla uczniów kształcących się w zawodach: technik ekonomista, technik hotelarstwa, technik informatyk, technik organizacji reklamy, technik żywienia i usług gastronomicznych.

Uczniowie byli w Lloret de Mar i w Bolonii. Celem projektu był wzrost umiejętności i kompetencji zawodowych wśród uczniów szkoły oraz zdobycie wiedzy i poznanie realiów pracy w zespole międzynarodowym. Każdy z uczestników otrzyma certyfikat Europass Mobilność. Dzięki udziałowi w projekcie uczniowie będą mieli łatwiejszy start na rynku pracy.

Biorąc pod uwagę poniższe opinie uczennic, które przebywały w Bolonii, jesteśmy przekonani, że cele zostały osiągnięte.

Tak dziewczyny wspominają swój pobyt:

Technik ekonomista – Aleksandra Cichy, Alicja Dacyszyn: Centro Katia Bertasi
Nasze praktyki odbywają się w firmie Centro Katia Bertasi. Pracujemy tam już od 2 tygodni i podoba nam się to miejsce pracy. Nasza szefowa stara się dawać nam różnego rodzaju zadania, od najprostszych – sortowanie dokumentów według kategorii, po trudniejsze – tworzenie baz danych dla różnych usług i rozczytywanie ich w języku włoskim. Oprócz tego już trzy razy byłyśmy na promowaniu naszego miejsca pracy na zewnątrz jednostki w różnych szkołach podstawowych, ponieważ firma zajmuje się organizacją różnych kursów dla dzieci – od kursów tanecznych po kursy językowe i gotowania. Są także kursy dla dorosłych. Jedyny problem stwarza komunikacja z pracownikami firmy, ponieważ praktycznie tylko dwie osoby mówią cokolwiek po angielsku, a nie zawsze te osoby są „pod ręką”. Ale generalnie jest nam tam dobrze, problemy językowe staramy się rozwiązywać na różne sposoby.
Technik ekonomista – Kasandra Iwanowicz, Sara Lacroix, Natalia Teplicka: AICS
Nasze praktyki odbywają się w firmie AICS. Podczas ich trwania robimy wiele rzeczy związanych z naszym zawodem takich jak: porządkowanie dokumentacji, obsługiwanie urządzeń biurowych, archiwizowanie dokumentów księgowych, ewidencjonowanie zdarzeń gospodarczych, wprowadzanie danych z dokumentów do komputera. Pomogłyśmy również w organizacji festynu dla dzieci, który organizowała nasza firma (pracowałyśmy przy dekoracjach oraz zaprojektowałyśmy zaproszenie na festyn). Podsumowując jesteśmy bardzo zadowolone z praktyk. Bardzo dużo się dzięki nim uczymy, a atmosfera jaka tam panuje jest bardzo dobra, pracownicy są dla nas bardzo życzliwi i pomocni.

Technik organizacji reklamy – Diana Leszczyńska, Weronika Ostoja: Cittadinaza Attiva
Jesteśmy bardzo mile zaskoczone atmosferą w pracy. Czujemy się tam znakomicie! Bardzo się cieszymy również z zadań, które mamy do zrobienia. Są to typowe zadania dla technika organizacji reklamy. Możemy również się pochwalić tym, że nasze prace są umieszczane na stronie internetowej firmy Cittadinanzattiva.
Technik organizacji reklamy – Magdalena Słowik, Monika Sieroń: Climarai Group
Nasze praktyki odbywają sie w firmie Climarai, w której naszym zadaniem jest tworzenie bazy danych oraz zajmowanie się stroną internetową. Czujemy sie tam bardzo dobrze. Szef i reszta zespołu są sympatyczni, wszyscy są dla nas życzliwi. Mamy własne biuro, a także komputery, więc czujemy swobodę podczas wykonywania zadań. Nie czujemy presji czasu ponieważ Włosi pracują powoli.

Technik żywienia i usług gastronomicznych – Karolina Pankiewicz, Sara Wasecka: Ristorante Cesoia
Jesteśmy bardzo zadowolone z miejsca, gdzie odbywamy swoje praktyki. Restauracja Cesoia, w której pracujemy jest miejscem gdzie wykonywane są potrawy tradycyjne z dużą domieszką nowoczesności. Pracujemy z zespołem, który posiada dużą wiedzę, jest bardzo rodzinny i otwarty. Wymagają od nas wytrwałości, dokładnej pracy, a zarazem można z nimi żartować. W każdy dzień pracy przygotowujemy razem lunch, który następnie jemy przy jednym stole. Dostajemy zadania, które wymagają dużo precyzji, robimy na przykład czekoladki z nadzieniem kremowym, które następnie ustrajamy. Są one podawane klientom przed ich głównym zamówieniem. Często pieczemy różnego rodzaju rogaliki, chlebki oraz ciastka. Praca ta bardzo nam się podoba i uczy nas cierpliwości.

500 zł podwyżki dla mundurowych.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie