Bitwa Regionów to ogólnopolski konkurs dla organizacji skupiających kobiety z terenów wiejskich, głównie KGW, organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Warszawie. Etap wojewódzki był drugim z kolei – na Dolnym Śląsku wyłonionych do niego zostało 10 zespołów, w tym KGW z Krosnowic.
Rywalizacja dolnośląska odbywała się podczas Festiwalu Kuchni Historycznej na Zamku Czocha. Daniem konkursowym, przygotowanym przez KGW z Krosnowic, była kaczka nadziewana naleśnikami według startego przepisu, przywiezionego z Podkarpacia. Kiedyś stanowiło rozwiązanie w niebogatej wiejskiej kuchni, dziś stanowi znakomite danie nawiązujące do najlepszych polskich tradycji kulinarnych.
Jak mówi przewodnicząca Halina Puk – tak przygotowana kaczka może być podawana na zimno, z sosem jabłkowym, znakomicie smakuje również jako danie na ciepło z szarymi kluseczkami.
Kaczka nadziewana naleśnikami w wykonaniu KGW z Krosnowic zdobyła III miejsce podczas „Bitwy Regionów” 2019 na Zamku Czocha, a wspaniałe kuchmistrzynie nagrodę w postaci sprzętu AGD.
Dyrektor Zamku Królewskiego w Warszawie przyjechał do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?