MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wyborne polędwiczki drobiowe w sosie słodko-kwaśnym. Prosty obiad z kurczakiem, który smakuje nawet niejadkom. Mięso rozpływa się w ustach

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Polędwiczki z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym zasmakują nawet niejadkom
Polędwiczki z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym zasmakują nawet niejadkom Karolina Głogowska
Szukasz prostego przepisu na obiad z kurczakiem? Proponuję wyśmienite i rozpływające się w ustach polędwiczki drobiowe. Ich smak i delikatność to zasługa pysznego sosu na bazie warzyw i koncentratu pomidorowego. Całość jest bardzo łatwa do przygotowania, a taki obiad smakuje największym niejadkom.

W skrócie

Dziś mam dla ciebie przepis na wyśmienity i prosty do przygotowania obiad, który na pewno zasmakuje całej rodzinie. Przepadają za nim zarówno dorośli, jak i dzieci, nawet te wybredne. Sekret tego dania tkwi w delikatnym mięsie, którym są polędwiczki drobiowe oraz pysznym sosie. To nie jest typowy słodko-kwaśny sos, który zazwyczaj kojarzy nam się z kuchnią chińską. Robię go na bazie warzyw: marchewki, pora, selera i cebuli duszonych w koncentracie pomidorowym. Całość ma wyraźny słodko-kwaśny smak i dlatego tak nazywam ten sos. Polędwiczki drobiowe duszone w warzywach robią się delikatne i rozpływają w ustach podczas jedzenia. Wypróbuj mój przepis, a na pewno będziesz do niego wracać.

Polędwiczki drobiowe w sosie słodko-kwaśnym

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g polędwiczek z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • pół pora,
  • pół małego selera,
  • 1 cebula,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 250 ml bulionu lub wody,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić polędwiczki z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym?

  1. Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim polędwiczki. Zdjęłam je z ognia i odłożyłam na talerz.
  2. Obrałam wszystkie warzywa i pokroiłam je w cienkie słupki. Cebulę i pora pokroiłam w piórka.
  3. Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam warzywa. Smażyłam na małym ogniu przez pięć minut.
  4. Dodałam do warzyw koncentrat pomidorowy oraz bulion. Wymieszałam i dusiłam aż warzywa zmiękły.
  5. Do warzyw dodałam polędwiczki i dusiłam całość jeszcze pięć minut. Na koniec doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podałam z gotowanym ryżem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wyborne polędwiczki drobiowe w sosie słodko-kwaśnym. Prosty obiad z kurczakiem, który smakuje nawet niejadkom. Mięso rozpływa się w ustach - Strona Kuchni

Wróć na bystrzycaklodzka.naszemiasto.pl Nasze Miasto