W skrócie
„Dwie kawy, dwie wuzetki, i co jeszcze?”. Kto z nas nie pamięta sceny z kultowego filmu „Miś” Stanisława Barei, w której kelnerka podaje zaskoczonym klientom obowiązkowy zestaw, ponieważ restauracja bije się o „złotą patelnię”… Choć wuzetka to prawdopodobnie najsłynniejsze ciasto późnego PRL-u, to jej nazwa powstała jeszcze w latach 40. XX wieku, na cześć powstającej trasy W-Z. Teorii na temat powstania ciasta oraz jego nazwy jest znacznie więcej i trudno dziś dociec, która z nich jest prawdziwa. Jedno jest pewne, przepis na wuzetkę liczy sobie już prawie 80 lat i jest dziś kultowy. Warto go przypominać, ponieważ ciasto w-z jest przepyszne i wcale nietrudne do wykonania. Poziom zaawansowania zaznaczyłam jako średni, ponieważ przygotowanie składa się z kilku etapów, nie ma tu jednak żadnych skomplikowanych czynności.
Wuzetka - przepis na kultowe ciasto
Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut pieczenia + 3 godziny na schłodzenie
Porcja: duża blacha
Poziom trudności: średni
Składniki:
Na czekoladowy biszkopt:
- 500 g mąki,
- 5 jaj,
- 100 g kakao,
- szklanka cukru,
- 300 ml maślanki,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka oleju rzepakowego,
- szczypta soli,
- szklanka mocnej, posłodzonej i ostudzonej kawy do nasączenia biszkoptu.
Na krem:
- 400 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%,
- 400 ml mocno schłodzonej kwaśnej śmietany 18%,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 4 łyżki cukru pudru.
Na polewę czekoladową:
- 200 ml śmietanki 30%,
- 200 g czekolady deserowej.
Jak przygotować tradycyjną wuzetkę?
- Najpierw przygotowałam ciasto czekoladowe, które przypomina klasyczny biszkopt. Oddzieliłam białka od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodawałam po jednym żółtku.
- W misce połączyłam mąkę, kakao, proszek do pieczenie i sól. Dodałam maślankę, żółtka, olej i całość dokładnie wymieszałam.
- Do ciasta dodałam masę jajeczną i delikatnie wymieszałam.
- Ciasto wylałam na prostokątną, nasmarowaną blachę i piekłam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zostawiłam do całkowitego wystudzenia.
- Przygotowałam krem. Zalałam żelatynę 5 łyżkami ciepłej wody.
- Mocno ubiłam schłodzoną śmietankę 30% z cukrem, a następnie dodawałam stopniowo kwaśną śmietanę i jeszcze chwilę ubijałam. Na koniec dodałam rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszałam.
- Przekroiłam ciasto na dwa blaty babcinym sposobem, czyli za pomocą nitki.
- Pierwszy blat nasączyłam słodką, schłodzoną kawą.
- Nałożyłam na blat warstwę kremu i przykryłam drugim blatem, lekko dociskając.
- Wierzchni blat także nasączyłam kawą, w nieco mniejszej ilości.
- Przygotowałam prostą polewę czekoladową. Śmietankę podgrzałam w rondelku, zdjęłam z ognia i dodałam połamaną czekoladę. Mieszałam aż powstała gładka czekoladowa masa.
- Polałam wierzch ciasta polewą wsadziłam do lodówki na 3 godziny.
- Przed podaniem pokroiłam ciasto na kwadraty. Można je także udekorować kleksami z bitej śmietany.
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?